Важливе повідомлення

Бегущая строка

Шановні відвідувачі сайту! Інформуємо Вас, що сайт Лозівської міської ради перейшов на нову платформу за адресою: https://lozovagromada.gov.ua/

Оголошення

Дивитись усі

Туристичний маршрут

Туристичний маршрут

по місту Лозова

Informaciya dlya buhgalteriv 3Як заповнити Заяву про приєднання до договору про визнання електронних документів

У зв'язку зі зміною порядку надання звітності в електронному вигляді (Наказ Мінфіну від 06.06.2017р. № 557) порядок  укладення договору з ДФС про визнання електронних документів втратив силу.  Замість цього, для подачі звітів в електронному вигляді платник повинен відправити "Заява про приєднання до договору (F/J1392001)".

Якщо у вас вже є діючий договір - то він продовжує свою дію до тих пір, поки не закінчиться термін дії ЕЦП, за допомогою яких він був підписаний.

Відправляти "Заява про приєднання до договору (F/J1392001)" - НЕ ПОТРІБНО !!!

 У разі закінчення терміну дії договору заповнюємо  форму "F/J1392001 - Заява про приєднання до договору" на прикладі "Електронного кабінету"

Для початку потрібно створити новий документ "F/J1392001 - Заява про приєднання до договору"

- Дата і Порядковий номер Заяви - поточна дата і порядковий номер Заяви.

- Дата і Номер ДОГОВОРУ - Дата і Номер договору, який вже підписаний і опублікований на сайті ДПІ. Якщо ці поля не заповнені автоматично, то дивимося в публічній частині "Електронного кабінету": Меню: "Головна" - "Договір про Визнання Електрон документів". Пряме посилання: https://cabinet.sfs.gov.ua/contract.

Жовтим відзначена частина заяви, в якій містяться дані вашого підприємства:

- Код ЄДРПОУ та назва вашого підприємства (для ФОП - номер облікової картки платника податків і Прізвище, Ім'я та По батькові)

- ПІБ начальника - Прізвище Ім'я та По батькові начальника/директора/керівника (для ФОП - його ПІБ)

- На підставі якого документа діє керівник - Статут, Положення тощо

Синім відзначена частина заяви, в якій міститься інформація про вашу ДПІ:

- Код ЄДРПОУ та назва вашої податкової інспекції - якщо не заповнюється, см. В тексті Договору (Пряме посилання: https://cabinet.sfs.gov.ua/contract. Для перегляду підписаного договору - відкривайте відповідний вашої ДПІ файл PDF)

- Адреса субсайту - https://cabinet.sfs.gov.ua/contract

- E-mail адреса Автора - Ваша адреса електронної пошти (E-mail). Можна вказати ваш E-mail, який Ви використовуєте для електронної звітності, а можна вказати і іншу адресу, який використовуєте особисто Ви.

Нараховуємо компенсацію за невикористану відпустку та лікарняні після звільнення працівника: як бути з ЄСВ

Після звільнення працівника підприємство не несе обов’язку страхувальника, а відповідно — і платника страхових внесків. Тож, на суми допомоги по тимчасовій непрацездатності, нараховані особі після її звільнення, ЄСВ не нараховується.

На суму компенсації за невикористані дні щорічної відпустки, нараховану особі після звільнення працівника з роботи, ЄСВ теж не нараховується.

ДФС  ІПК від 29.12.2017 р. № 3206/6/99-99-13-02-01-15/ІПК.

 

Зміни у нарахуванні ЄСВ

З набранням чинності Закону України від 03.10.2017 № 2148 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій», змінився порядок нарахування та сплати єдиного внеску.

Зокрема, запроваджені зміни, що набрали чинності з 01.01.2018, передбачають:

- звільнення від сплати єдиного внеску «за себе» фізичних осіб – підприємців (в тому числі «спрощенців») та членів фермерського господарства, у випадку отримання ними пенсії за віком, або якщо вони є особами з інвалідністю, чи досягли віку встановленого Законом про пенсійне страхування та отримують пенсію або соціальну допомогу;

- зміну строків сплати єдиного внеску – фізичними особами-підприємцями, які застосовують загальну систему оподаткування, особами, які провадять незалежну професійну діяльність та отримують доходи від цієї діяльності, членами фермерського господарства, які зобов’язані сплачувати єдиний внесок, - до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується такий внесок (нарахований за календарний квартал);

- доповнення «категорії платників єдиного внеску» членами фермерського господарства, за умови, що вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах. Раніше зазначені особи сплачували внесок на добровільних засадах шляхом укладання договору добровільного страхування;

- зміну максимальної бази нарахування єдиного внеску, що становитиме 15 розмірів мінімальної заробітної плати, замість 25 розмірів прожиткового мінімуму (з 01.01.2018 – 55 845 грн);

- що фізичні особи-підприємці – платники єдиного податку першої групи втрачають право на сплату половинної (0,5) ставки мінімального страхового внеску. Тобто, з 01.01.2018 вони сплачують єдиний внесок не нижче мінімального розміру, який становить 819,06 грн. на місяць. У зв’язку з цим, періоди здійснення підприємницької діяльності платників єдиного податку першої групи зараховуватимуться до страхового стажу у повному розмірі.

 

Оновлено довідники податкових пільг

ДФС оприлюднила нові Довідник № 85/1 податкових пільг, що є втратами доходів бюджету та Довідник № 85/2 інших податкових пільг станом на 31.12.2017 року.

Довідник № 85/1 податкових пільг, що є втратами доходів бюджету станом на 31.12.2017 р.

Довідник № 85/2 інших податкових пільг станом на 31.12.2017 р.

Зазначені довідники необхідні для заповнення Звіту про суми податкових пільг (додаток до постанови КМУ від 27.12.2010 р. № 1233).

 

Про де-які питання адміністрування ПДВ

Чи потрібно покупцю зменшувати податковий кредит за операцією з повернення коштів/товарів за умови, що реєстрацію податкової накладної на операцію з постачання товарів (отримання попередньої оплати) було зупинено, та суму ПДВ за такою операцією не віднесено до податкового кредиту?

Пунктом 192.1 ПКУ визначено, що якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до ПН, складеному в порядку, встановленому для ПН, та зареєстрованому в ЄРПН.

Розрахунок коригування, складений постачальником товарів/послуг до ПН, яка складена на отримувача – платника податку, підлягає реєстрації в ЄРПН:

- постачальником (продавцем) товарів/послуг, якщо передбачається збільшення суми компенсації їх вартості на користь такого постачальника або якщо коригування кількісних та вартісних показників у підсумку не змінює суму компенсації;

- отримувачем (покупцем) товарів/послуг, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, для чого постачальник надсилає складений розрахунок коригування отримувачу.

Відповідно до п.п. 192.1.1 ПКУ якщо внаслідок такого перерахунку відбувається зменшення суми компенсації на користь платника податку- постачальника, то:

а) постачальник відповідно зменшує суму податкових зобов’язань за результатами податкового періоду, протягом якого був проведений такий перерахунок;

б) отримувач відповідно зменшує суму податкового кредиту за результатами такого податкового періоду в разі, якщо він зареєстрований як платник податку на дату проведення коригування, а також збільшив податковий кредит у зв’язку з отриманням таких товарів/послуг.

При цьому, п. 198.6 ПКУ передбачено, що не відносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв’язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені зареєстрованими в ЄРПН ПН/розрахунками коригування до таких ПН чи не підтверджені митними деклараціями, іншими документами, передбаченими п. 201.11 ПКУ.

Отже, якщо платник податку не сформував податковий кредит, у зв’язку із зупиненням реєстрації ПН, то при поверненні коштів/товарів у нього не має підстав для зменшення податкового кредиту.

 

Об’єкт та база оподаткування для транспортного податку у 2018 році

Об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

У 2018 році- 1396125 грн.(3723х375= 1396125грн.)

Базою оподаткування є легковий автомобіль, який є об’єктом оподаткування відповідно до п.п. 267.2.1 ст. 267 Податкового кодексу України.

Ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25 000 гривень за кожен легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування

 

Атуальні запитання – відповіді для платників що мають податковий борг

Чи мають право працівники фіскальної служби вилучати готівку з каси підприємства у рахунок погашення його податкового боргу без згоди керівника?

Контролюючий орган має право здійснювати стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків на підставі рішення суду.

Відповідно до ст.95 ПКУ контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі. Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги. Контролюючий орган на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків.

Порядок стягнення готівки, яка належить платникові податків, у рахунок погашення його податкового боргу затверджено постановою КМУ від 29.12.10 р. № 1244.

Чи може платник який має податковий борг з ПДВ отримати бюджетну дотацію?

Порядок розрахунку розміру бюджетної дотації сільськогосподарським товаровиробникам визначений постановою КМУ від 08.02.17 р. №83 «Про затвердження Порядку розподілу бюджетної дотації для розвитку сільськогосподарських товаровиробників та стимулювання виробництва сільськогосподарської продукції у 2017 році».

Відповідно до п. 5 Порядку №83 бюджетна дотація виплачується товаровиробникам щомісяця з урахуванням вартості реалізованої продукції та вимог п. 4 Порядку №83 пропорційно частці сплаченої до бюджету суми ПДВ за визначеними видами діяльності в загальній сумі сплати ПДВ за умови, що такі товаровиробники не мають податкового боргу з ПДВ на наступний день після граничного строку сплати такого податку за звітний період, за який надається бюджетна дотація.

 Чи може бути застосовано адміністративний арешт коштів на рахунку платника податків?

Арешт може бути накладено контролюючим органом на будь-яке майно платника податків, крім майна, на яке не може бути звернено стягнення відповідно до закону, та коштів на рахунку платника податків. Згідно з пп.94.6.2 п.94.6 ст.94 ПКУ арешт коштів на рахунку платника податків здійснюється виключно на підставі рішення суду шляхом звернення контролюючого органу до суду.

Звільнення коштів з-під арешту банк або інша фінансова установа здійснює за рішенням суду.

Яке майно ФОП не може бути використане як джерело погашення податкового боргу?

Відповідно до п. 87.3 ст. 87 Податкового кодексу України не можуть бути використані як джерела погашення податкового боргу платника податків:

  • - майно платника податків, надане ним у заставу іншим особам (на час дії такої застави), якщо така застава зареєстрована згідно із законом у відповідних державних реєстрах до моменту виникнення права податкової застави;
  • - майно, яке належить на правах власності іншим особам та перебуває у володінні або користуванні платника податків, у тому числі (але не виключно) майно, передане платнику податків у лізинг (оренду), схов (відповідальне зберігання), ломбардний схов, на комісію (консигнацію);
  • - давальницька сировина, надана підприємству для переробки, крім її частини, що надається платнику податків як оплата за такі послуги, а також майно інших осіб, прийняті платником податків у заставу чи заклад, довірче та будь-які інші види агентського управління;
  • - майнові права інших осіб, надані платнику податків у користування або володіння, а також немайнові права, у тому числі права інтелектуальної (промислової) власності, передані в користування такому платнику податків без права їх відчуження;
  • - кошти кредитів або позик, наданих платнику податків кредитно-фінансовою установою, що обліковуються на позичкових рахунках, відкритих такому платнику податків, суми акредитивів, що виставлені на ім’я платника податків, але не відкриті, суми авансових платежів; 
  • - майно, вільний обіг якого заборонено згідно із законодавством України; майно, що не може бути предметом застави відповідно до Закону України «Про заставу»;
  • - кошти інших осіб, надані платнику податків у вклад (депозит) або довірче управління, а також власні кошти юридичної особи (фізичної особи – підприємця), що використовуються для виплат заборгованості з основної заробітної плати за фактично відпрацьований час фізичним особам, які перебувають у трудових відносинах з такою юридичною особою.

 

Ставки екоподатку збільшено на 11,2%

Державною фіскальною службою України листом  від 05.01.2018 р. № 466/7/99-99-12-03-04-17 надано роз’яснення щодо адміністрування у 2018 році екологічного податку у зв’язку з прийняттям Закону України від 07.12.2017 р. № 2245-VIIІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році», яким внесені зміни до ПКУ.

Зокрема пунктами 39 – 43 розділу І Закону № 2245, які набрали чинності з 1 січня 2018 року, викладені у нових розмірах і порівняно з діючими у 2017 році збільшені на 11,2 % ставки екологічного податку.

Платники екологічного податку перераховують суми податку, що справляється за викиди, скиди забруднюючих речовин і розміщення відходів, одним платіжним дорученням на рахунки, відкриті в органах Казначейства, які забезпечують розподіл цих коштів у співвідношенні, визначеному Бюджетним кодексом України.

 

Граничний термін реєстрації ПН припадає на вихідний: як бути?

Згідно з п. 201.10 ПКУ реєстрація податкових накладних (ПН) та/або розрахунків коригування (РК)до податкових накладних у ЄРПН повинна здійснюватися з урахуванням граничних строків:

  • для ПН/РК, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, - до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому вони складені;
  • для ПН/РК, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, - до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені;
  • для РК, складених постачальником товарів/послуг до ПН, що складена на отримувача - платника податку, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, - протягом 15 календарних днів з дня отримання такого розрахунку коригування до податкової накладної отримувачем (покупцем).

ПН та/або РК приймаються до ЄРПН у разі дотримання вимог, установлених ПКУ та Законів «Про електронний цифровий підпис»«Про електронні документи та електронний документообіг» та Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого в установленому порядку. Реєстрації підлягають ПН та/або РК (у тому числі ті, що не надаються отримувачу (покупцю) товарів/послуг, складені за операціями з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування, складені за операціями з постачання послуг нерезидентом) незалежно від суми ПДВ в одній податковій накладній/ розрахунку коригування (п. 5 Порядку № 1246).

Пунктом 3 Порядку №1246 передбачено, що операційний день триває з 0 до 23-ї години.

Отже, реєстрація ПН/РК  у ЄРПН здійснюється платником ПДВ не пізніше календарного дня (включно), передбаченого п. 201.10 ПКУ в залежності від періоду складання ПН/РК.

Новини

Урядові портали

Сайт президента України Кабінет міністрів Реестр виборців Харківська обласна рада Державна фіскальна служба України Харківська обл. держ. адміністрація Інститут держ. управління
Інститут держ. управління
ВГОРУ