Важливе повідомлення

Бегущая строка

Шановні відвідувачі сайту! Інформуємо Вас, що сайт Лозівської міської ради перейшов на нову платформу за адресою: https://lozovagromada.gov.ua/

Оголошення

Дивитись усі

Туристичний маршрут

Туристичний маршрут

по місту Лозова

Informaciya dlya pidpriyemciv 2ФОП-загальносистемник показує в Книзі витрати за умови відображення доходу

Фізособа-підприємець у графі 2 Книги обліку доходів і витрат підприємця на загальній системі оподаткування «Сума доходу, отриманого від здійснення господарської діяльності» відображає отриманий дохід за підсумками дня.

У графі 6 Книги зазначається сума документально підтверджених витрат, пов’язаних із придбанням товарів (робіт, послуг), дохід від реалізації яких відображено в графі 2 Книги.

Суму витрат підприємець визначає самостійно, виходячи з номенклатури, кількості й ціни придбання реалізованих товарів, за якими надійшла сплата.

Витрати на оплату товарів для господарської діяльності за вказаний день можуть бути відображені в графі 6 Книги лише в разі отримання доходу від їх реалізації.

Чи оподатковується нерухомість фізосіб-сільгоспвиробників

Не є об’єктом обкладення податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, зокрема, будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників, призначені для використання безпосередньо в сільськогосподарській діяльності (пп. «ж» пп. 266.2.2 ПКУ).

Сільськогосподарський товаровиробник — це юридична особа незалежно від організаційно-правової форми, яка займається виробництвом сільськогосподарської продукції та/або розведенням, вирощуванням і виловом риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках і водосховищах) та її переробкою на власних чи орендованих потужностях, у т.ч. власновиробленої сировини на давальницьких умовах, та здійснює операції з її постачання (пп. 14.1.235 ПКУ).

Отже, об’єкти нерухомості, які перебувають у власності фізичнихосіб, НЕ підпадають під дію пп. «ж» пп. 266.2.2 ПКУ.   ІПК ДФСУ від 07.08.2017 р. № 1525/С/99-99-13-03-01/ІПК

 

Земельний податок: коли платити фізичним особам

Податкове зобов’язання  сплачується платником протягом 60 днів з дня вручення такого повідомлення-рішення.

Разом з тим, платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки для проведення звірки даних щодо:

- розміру площі земельної ділянки, що перебуває у власності та/або користуванні платника податку;

- права на користування пільгою із сплати податку;

- розміру ставки податку;

- нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності (державний акт на право приватної власності на землю, свідоцтво про право власності, витяг з Державного реєстру прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності), користування пільгою (пенсійне посвідчення), контролюючий орган за місцем знаходження земельної ділянки проводить протягом десяти робочих днів перерахунок суми податку і надсилає (вручає) громадянину нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

 

Пільги щодо сплати земельного податку для фізичних осіб

Від сплати податку звільняються:  інваліди першої і другої групи,  фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років,  пенсіонери (за віком), ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту",  фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм:

 -  для ведення особистого селянського господарства - у розмірі не більш як 2 гектари;

- для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах - не більш як 0,25 гектара, в селищах - не більш як 0,15 гектара, в містах - не більш як 0,10 гектара;

-  для індивідуального дачного будівництва - не більш як 0,10 гектара;

-  для будівництва індивідуальних гаражів - не більш як 0,01 гектара;

-  для ведення садівництва - не більш як 0,12 гектара.

Якщо фізособа  має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, то така особа до 1 травня поточного року подає письмову заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки про самостійне обрання / зміну земельної ділянки для застосування пільги. Пільга починає застосовуватися до обраної земельної ділянки з базового податкового (звітного) періоду, у якому подано таку заяву (п. 281.4 ст.281 ПКУ).

 

Про сплату ЄСВ новоствореними єдинниками 1 та 2 груп

 Підприємець, який до кінця місяця, в якому відбулась його державна реєстрація як суб’єкта господарювання, подав заяву про обрання 1 чи 2 групи спрощеної системи оподаткування, перебуває на загальній системі оподаткування і база нарахування єдиного внеску за цей місяць визначається як сума доходу, отриманого від діяльності підприємця, що підлягає обкладенню податком на доходи фізосіб.

У разі якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, такий платник зобов’язаний визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

З першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація, зареєстровані в установленому порядку, новостворені фізособи – підприємці, віднесені до платників єдиного податку 1 групи, нараховують єдиний внесок у розмірі, визначеному такими платниками самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за 0,5 розміру мінімального страхового внеску.

Для новостворених  підприємців – платників єдиного податку 2 групи ця сума не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

 

Скільки сплачується ЄСВ єдинником 3 групи за квартал

Єдиний внесок для фізосіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, нараховується на суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ, встановленої  Законом. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску - 704 грн (3 200 грн х 22 %).

Підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, зобо­в’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.  Мінімальну заробітну плату з 01.01.2017 р. установлено у розмірі 3 200 грн.

Отже, у 2017 р., зокрема, фізичним особам — підприємцям, які обрали спрощену систему оподаткування та віднесені до третьої групи платників єдиного податку, необхідно сплачувати за кожен окремий квартал року єдиний внесок у сумі 2 112,00 грн.

 

Про терміни сплати ЄСВ єдинниками 3 групи

Фізичні особи — підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування та віднесені до третьої групи платників єдиного податку, зобов’язані сплачувати єдиний внесок за кожний квартал до 20 числа наступного місяця, тобто поквартально за 2017 р. до:

20.04.2017 р., останній день сплати 19 квітняза І квартал 2017 р.;

20.07.2017 р., останній день сплати 19 липняза ІІ квартал 2017 р.;

20.10.2017 р., останній день сплати 19 жовтня - за ІІІ квартал 2017 р.;

20.01.2018 р., останній день сплати 19.01.2018 р. — за IV квартал 2017 р.

Платники єдиного внеску зобов’язані своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок . Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

 

Відповідальність за недоїмку по ЄСВ

Суми недоїмки ЄСВ стягуються з нарахуванням пені та застосуванням штрафів. Статтею 25 Закону про ЄСВ передбачено фінансову та адміністративну відповідальність фізосіб- підприємців, зокрема, за несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску.

За несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску накладається штраф у розмірі 20 % своєчасно несплачених сум. 

На суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1 % суми недоплати за кожний день прострочення платежу. Нарахування пені починається з першого календарного дня, що настає за днем закінчення строку внесення відповідного платежу, до дня фактичної сплати (перерахування) включно.

Несвоєчасна сплата ЄСВ в сумі, що не перевищує 240 тис.грн, тягне за собою накладення адміністративного штрафу, зокрема, на фізичних осіб — підприємців від 40 до 80 НМДГ (від 680 грн до 1 360 грн).

Якщо несплачена сума ЄСВ перевищує 240 тис.грн. адмінштраф на підприємця накладається у розмірі  від 80 до 120 НМДГ (від 1 360 грн до 2 040 грн).

 

 

До уваги нотаріусів та посадових осіб уповноважених на видачу свідоцтв про право на спадщину

Свідоцтво про право на спадщину спадкоємцю – нерезиденту видається за наявності документа про сплату таким спадкоємцем податку на доходи фізичних осіб та військового збору з вартості об’єкта спадщини.

Інформацію про видачу свідоцтв про право на спадщину щокварталу подають нотаріус за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса та/або в сільських населених пунктах - уповноважена на це посадова особа відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

У податковому розрахунку  (форма 1 ДФ) обов’язково зазначається сума доходу у вигляді вартості успадкованого майна, а саме спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступеня споріднення у понятті, визначеному Кодексом. Інформація про видачу свідоцтва про право на спадщину (посвідчений договір дарування) відображається в податковому розрахунку за такими ознаками:

- за ознакою 113 – про отримання будь-якого об’єкта спадщини членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення зі спадкодавцем;

- за ознакою 114 - про отримання будь-якого об’єкта спадщини спадкоємцями, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення зі спадкодавцем;

- за ознакою 115 - про отримання будь-якого об’єкта спадщини (подарунка) від нерезидента або отриманий нерезидентом;

- за ознакою 116 - про отримання спадщини (подарунка) у вигляді рухомого та нерухомого майна, коштів, особою, яка є інвалідом І групи або має статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування; про отримання спадщини (подарунка) у вигляді рухомого та нерухомого майна дитиною-інвалідом;

- за ознакою 117 - про дохід, отриманий платником податку внаслідок прийняття ним у спадщину чи дарунок грошових заощаджень, поміщених од 02.01.1992 року в установи Ощадбанку СРСР та державного страхування СРСР, що діяли на території України, а також у державні цінні папери (облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 р., облігації Державної внутрішньої виграшної позики 1982 р., державні казначейські зобов’язання СРСР, сертифікати Ощадбанку СРСР) та грошові заощадження громадян України, поміщені в установи Ощадбанку України та колишнього Укрдержстраху протягом 1992 – 1994 рр., погашення яких не відбулося.

 

Нова форма довідки про подану декларацію про майновий стан і доходи

З 28.07.2017 року діє нова форма довідки про подану декларацію про майновий стан і доходи. Довідка видається безоплатно у паперовій та/або електронній формах на підставі заяви платника та податкової декларації.  Заява та податкова декларація подаються платником податків (уповноваженим представником) до контролюючого органу за місцем податкового обліку.  Заява, за вибором платника податку, може бути подана засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису.

Довідка видається контролюючим органом за місцем податкового обліку:

- платникам податків, які звернулися відповідно до пункту 179.12 статті 179 розділу IV Кодексу,  протягом 10 календарних днів з дати отримання заяви;

- платникам податку - резидентам, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання та які звернулися відповідно до пункту 179.3 статті 179 розділу IV Кодексу, - протягом 30 календарних днів після надходження податкової декларації та сплати належної суми податку. 

Новини

Урядові портали

Сайт президента України Кабінет міністрів Реестр виборців Харківська обласна рада Державна фіскальна служба України Харківська обл. держ. адміністрація Інститут держ. управління
Інститут держ. управління
ВГОРУ