Оголошення

Дивитись усі

Туристичний маршрут

Туристичний маршрут

по місту Лозова

1     Пташиний грип – захворювання птиці викликане вірусом грипу типу А, субтипів Н5 та Н7, яке

характеризується ураженням органів дихання та системи травлення.

Джерело інфекції – хвора і перехворіла птиця, а також водоплавна птиця без клінічних ознак захворювання.

Основний  шлях передачі збудника – повітряно-крапельний.

Фактори передачі збудника    – інфікована обмінна пір´я.

Механічні переносники - обслуговувальний персонал, комахи, кліщі, синантропні птахи (голуби, горобці, ворони, галки), дика перелітна птиця та гризуни.

Симптоми хвороби у птахів - спад активності, посиніння видимих слизових оболонок, гребеня, сережок, набряк голови, діарея, ускладнене дихання, параліч та раптова смерть.

Щоб знизити ризик зараження пташиним грипом домашньої птиці потрібно:

- не купувати живу птицю, продукцію птахівництва і корма в неблагополучних пунктах по грипу птиці та  не допускати контакту  між домашньою  і дикою птицею;

-  встановити на території господарства опудала та/або тріщалки для відлякування диких птахів;

- вести систематичну боротьбу з комахами, кліщами і гризунами  та проводити дезінфекцію пташників;

- у разі виявлення захворювання та /або загибелі птиці, своєчасно звертатись до ветеринарного фахівця;

Збудник захворювання пташиного грипу у людей - вірус Н5N1.

Симптоми – можуть варіювати від типових для звичайного грипу (температура, кашель, біль у горлі і м’язах) до інфекційних уражень очей, пневмонії.

Щоб знизити ризик зараження пташиним грипом людини потрібно:

- уникати контакту з хворою птицею і не торкатись до місць, на які можуть потрапити екскременти хворих птахів;

- після контакту з сирим м’ясом птахів (забій, обробка) та іншими продуктами птахівництва ретельно мити руки з милом та продезінфікувати  інвентар який використовувався  для обробки м’яса птиці;

- вживати в їжу продукти птахівництва слід лише після термічної обробки: яйця потрібно варити не менше 10 хвилин, а м’ясо – не менше 30 хвилин. Слід пам’ятати про те, що  вживаючи добре проварене м’ясо птиці, заразитися неможливо;

- не купувати м’ясо птиці та інші продукти птахівництва у місцях несанкціонованої торгівлі, та які не пройшли ветеринарно-санітарного контролю;

- у разі виявлення симптомів захворювання, своєчасно звертатись до медичних закладів

 

Лозівське районне управління

Головного управління

Держпродспоживслужби

в Харківській області

Служба за контрактом

Новини

Урядові портали

Сайт президента України Кабінет міністрів Реестр виборців Харківська обласна рада Державна фіскальна служба України Харківська обл. держ. адміністрація Інститут держ. управління
Інститут держ. управління
ВГОРУ