Важливе повідомлення

Бегущая строка

Шановні відвідувачі сайту! Інформуємо Вас, що сайт Лозівської міської ради перейшов на нову платформу за адресою: https://lozovagromada.gov.ua/

Оголошення

Дивитись усі

Туристичний маршрут

Туристичний маршрут

по місту Лозова

Hepatitis AУ Харківській області, як і по всій Україні, зареєстроване підвищення захворюваності на вірусний гепатит А. Так, за 10 місяців 2019 року зареєстровано 328 випадків захворювання на вірусний гепатит А. Захворювання були зареєстровані серед мешканців м. Харків, Харківського району, м.Люботин, Дергачівського, Валківського, Балаклійського, Вовчанського, Красноградського, Куп'янського, Первомайського  та Лозівського районів.

     Гепатит А- захворювання печінки, спричинене вірусом. На відміну від гепатитів В і С, гепатит А не  провокує розвиток хронічної хвороби печінки і рідко закінчується смертю. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я майже всі люди, уражені гепатитом А, повністю одужують і у них формується пожиттєвий імунітет до хвороби.

 Як передається гепатит А

     Гепатит А найчастіше передається фекально-оральним шляхом. Тобто ви можете заразитися гепатитом А через продукти чи воду, забруднені фекаліями інфікованої людини.

      В домашніх умовах гепатит А найчастіше  передається через брудні  руки, коли інфікована  людина  готує  їжу для членів сім'ї. Тому гепатит А часто називають хворобою брудних рук.

     Вірус гепатиту А також може передаватися при тісному фізичному контакті з інфікованою людиною.

Симптоми гепатиту А

    Симптоми гепатиту А можуть проявлятися як у легкій, так і у важкій формі. Найчастіше це:

  • - підвищена температура
  • - слабкість
  • - відсутність апетиту
  • - діарея
  • - блювота, неприємні відчуття в животі
  • - сеча стає темнішою
  • - пожовтіння шкіри і білків очей.

     Варто зауважити, що при гепатиті А не завжди проявляються абсолютно усі симптоми, вказані вище. Наприклад, у інфікованої людини може бути абсолютно нормальна температура тіла  чи звичайний  колір сечі.

   Симптоми гепатиту А значно частіше проявляються у дорослих, аніж у дітей. Більше того,  у дітей до 6 років дуже часто відсутні будь-які симптоми гепатиту А, а жовтуха розвивається лише у 10 %.

    У дорослих симптоми проявляються у більш складній формі, а жовтуха з'являється у 70% випадків. Важка форма  хвороби і летальні наслідки найчастіше фіксуються у осіб, яким понад 65 років.

  Інкубаційний період гепатиту - 14-28 днів.

Гепатит А : хто в зоні ризику

     За  даними ВООЗ , найчастіше  гепатит А з'являється у дітей раннього віку. Однак захворіти може кожен. Основні фактори ризику – це погані санітарні умови, відсутність очищеної води, проживання з інфікованою людиною, поїздки в райони з високою епідемічністю.

Профілактика гепатиту А

      Оскільки гепатит А найчастіше передається фекально-оральним шляхом, то перш за все вберегти себе від хвороби допоможе дотримання санітарних норм. Профілактика гепатиту А включає:

  1. Правила особистої гігієни: обов’язково мийте руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі. А також після кожного відвідування туалету.
  2. Споживання кип'яченої води: перед вживанням кип’ятіть воду впродовж 10 хвилин, а потім дайте їй відстоятися.
  3. Чисті фрукти і овочі: ретельно мийте овочі та фрукти перед вживанням.
  4. Відмову від самолікування: лише лікар може підтвердити діагноз гепатиту А і надати рекомендації щодо лікування.

На сьогоднішній день також існує вакцина,  яка може надати додатковий захист від гепатиту А.

                                              Лозівське районне управління Головного

                                              управління Держпродспоживслужби

                                              в Харківській області

Новини

Урядові портали

Сайт президента України Кабінет міністрів Реестр виборців Харківська обласна рада Державна фіскальна служба України Харківська обл. держ. адміністрація Інститут держ. управління
Інститут держ. управління
ВГОРУ