Важливе повідомлення

Бегущая строка

Шановні відвідувачі сайту! Інформуємо Вас, що сайт Лозівської міської ради перейшов на нову платформу за адресою: https://lozovagromada.gov.ua/

Оголошення

Дивитись усі

Туристичний маршрут

Туристичний маршрут

по місту Лозова

P1750197

На виплату заробітної плати педагогічним працівникам Лозівської ОТГ не вистачає майже 12 мільйонів гривень. Ці кошти освітяни планували отримати від держави. Але за новою формулою розподілу освітньої державної субвенції між місцевими бюджетами у Лозівській ОТГ виникає дефіцит коштів, що спричиняє навантаження на міський бюджет.

З питання дефіциту бюджету в освітній галузі 22 серпня Лозівський міський голова Сергій Зеленський зібрав нараду, в якій взяли участь освітяни та спеціалісти міської ради.

Начальник управління освіти молоді та спорту Вікторія Урванцева розповіла, що за розрахунками Міністерства освіти і науки України в школах Лозівській ОТГ необхідно скоротити понад 165 ставок педагогічних працівників, у зв’язку зі зниженням середнього показника по наповнюваності класів у школах об’єднаної територіальної громади.

Також Міністерство фінансів та Міністерство освіти й науки рекомендують Лозівському управлінню освіти молоді та спорту перерозподілити кошти міського бюджету, передбачені на ремонти навчальних закладів та закупівлю меблів і обладнання, на виплату зарплати вчителям. А в разі неможливості фінансування освітніх закладів з міського бюджету профільні міністерства радять оптимізувати освітні заклади тергромади.

  • - Такий підхід держави змушує освітян вдаватися до різних заходів економії, - говорить Вікторія Урванцева. - Відпустки вчителів за власний рахунок, не виплата коштів за непрофільну заміну, економія енергоносіїв та інші.    

Учасники наради відшукували оптимальне рішення формування освітньої мережі на наступний бюджетний рік, яке мінімізує навантаження на міський бюджет. Також шукали шляхи вирішення проблеми виплати заробітної плати освітянам у 2019 році. Для цього розглядали можливі шляхи економії коштів - пониження ступенів шкіл, як по району, так і по місту, оптимізації навчальних закладів.

З приєднанням сільських шкіл до освітньої мережі Лозової середня наповнюваність класів у школах Лозівської ОТГ складає 19,6. При цьому середня наповнюваність класів у місті – більше 26 учнів, у сільській місцевості – 8-9, а подекуди в класах 4-5 учнів.

  • - Зі створенням ОТГ фінансування освіти з державного бюджету значно погіршилося. Місто не має можливості в середині бюджетного року передбачити кошти у міському бюджеті на виплату заробітної плати освітянам, - наголосив міський голова Сергій Зеленський. -Ми максимально проаналізуємо й врахуємо всі можливості й ризики оптимізації освітніх закладів Лозівської ОТГ, при цьому врахуємо основний фактор - збереження якості навчання дітей.

Також міський голова зазначив, що при формуванні бюджету 2019 року враховано показники минулого - 2018. Окрім того, у мерії розраховували на надходження від активних підприємств міста – ЛКМЗ та ПВРЗ. На сьогоднішній день до міського бюджету від цих підприємств не надійшло майже 19 мільйонів, до кінця року сума збільшиться до 25 мільйонів.

  • - Це ставить у складну ситуацію найбільш спроможну в Україні об’єднану територіальну громаду, але, незважаючи на це, ми знайдемо шляхи вирішення проблеми, - переконаний Сергій Зеленський.

Новини

Урядові портали

Сайт президента України Кабінет міністрів Реестр виборців Харківська обласна рада Державна фіскальна служба України Харківська обл. держ. адміністрація Інститут держ. управління
Інститут держ. управління
ВГОРУ